Γιάννης κερνάει, γιάννης πίνει..

η είδηση:

Πρόστιμο 150.000 ευρώ επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον ΑΝΤ-1 για τη μετάδοση σκηνών από το dvd με τις σεξουαλικές περιπτύξεις της Τζούλιας Αλεξανδράτου που χρησιμοποίησαν οι «Ράδιο Αρβύλα» (4/3/2010) για να «σχολιάσουν» υποτίθεται τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης με τα μέτρα περικοπής επιδομάτων, αύξησης έμμεσων φόρων κ.α.
Μειοψήφησαν τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Εύη Δεμίρη και Γιάννης Παπακώστας που πρότειναν πιο βαριά “καμπάνα”, 200.000 ευρώ. Δυστυχώς για άλλη μια φορά το ΕΣΡ έκρινε ότι υπήρξε υποβάθμιση ποιότητας προγράμματος ενώ υπήρχαν πολύ σοβαρότεροι λόγοι όπως η προσβολή της αξίας του ανθρώπου, της γυναικείας υπόστασης κ.α.

Καλοπροαίρετη προσέγγιση:
Ας υποθέσουμε πως το απόσπασμα των 30″ όντως υποβάθμιζε το πρόγραμμα του Αντέννα.
Ας υποθέσουμε πως όντως προσβλήθηκε η αξία του ανθρώπου, η γυναικεία υπόσταση κ.α.
Και ας υποθέσουμε πως το ΕΣΡ καλά έκανε, τηρώντας τον θεσμικό του ρόλο και έριξε την καμπάνα των 150.000..
Για να μας προφυλάξει, απο τους κακούς της τηλεόρασης που θέλουν να μας υποβαθμίσουν την γυναικεία μας φύση (sic), τα κακά παιδιά που μας προσβαλλουν, κλπ..

Προσωπική προσέγγιση:
Το είδα το απόσπασμα και μάλιστα όταν προβλήθηκε. Ήταν σκληρό, αλλά δεν έχανε το χιούμορ του. Από τη μιά είχε την Τζουλάρα (το ζού με σού) και απο την άλλη τον ροφό να ανακοινώνει οικονομικά μέτρα.. Επρόκειτο για σκληρό σέξ εκατέρωθεν. Και νομίζω πως αυτό ήθελε να δείξει ο ποιητής. Όπως επίσης νομίζω πως το κατάφερε με τα υπάρχοντα εκφραστικά μέσα.

Λένε πως το ΕΣΡ είναι μιά “ανεξάρτητη αρχή” με σκοπό τη Διαμόρφωση Κωδίκων Δεοντολογίας Ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών, Ψυχαγωγικών και Επιμορφωτικών Προγραμμάτων και Διαφημίσεων. Τα μέλη του είναι :

Ιωάννης Λασκαρίδης, Πρόεδρος
Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ.

Νέστωρ Κουράκης, Αντιπρόεδρος
Καθηγητής Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής στο Τμήμα Νομικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εύη Δεμίρη, Μέλος
Δημοσιογράφος.

Ίρις Αυδή-Καλκάνη, Μέλος
Δικηγόρος ε.τ. – Συγγραφέας.

Γιάννης Παπακώστας, Μέλος
Καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κωνσταντίνος Τσουράκης, Μέλος
Δημοσιογράφος.

Κωνσταντίνος Αποστολάς, Μέλος
Δρ. Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.

Σωστά μέχρι εδώ, αλλά ποιός πιστοποιεί πως οι παραπάνω κύριοι μπορούν και πρέπει να ορίζουν τον κώδικα δεοντολογίας στα ΜΜΕ; Αυτά είναι πράγματα που αλλάζουν άρδην στη νέα εποχή που ζούμε και οι παραπάνω φαίνεται πως ζούν σε άλλη εποχή.
Όταν η αρβύλα χτυπάει 30 και 40% στο νεανικό κοινό, σημαίνει πως την παρακολουθούν (με ευχαρίστηση προφανώς) σχεδόν οι μισοί έφηβοι/νέοι της χώρας μας. Σημαίνει πως ταυτίζονται και συλλειτουργούν. Σημαίνει πως ο Κανάκης και η παρέα του είναι κοντά και παράλληλα με τη νεολαία.
Αντιθέτως με το ΕΣΡ που είναι στην αντίπερα όχθη. Υποτίθεται για να προστατέψει το 30-40%.

Η ερώτηση μου ειναι η εξής: Το ΕΣΡ είναι εκεί για να “διαμορφώσει” ή για να εισπράξει ; Τόσα χρόνια που παρακολουθώ τις ανακοινώσεις, μόνον πρόστιμα ρίχνει. Δεν είδα να διαμορφώνει προτάσεις για καλύτερο ραδιόφωνο ή τηλεόραση. Είδα όμως να κοπανάει πρόστιμα.

Επίσης το ΕΣΡ είναι πολιτικό όργανο, παρά το ότι προβάλλεται σαν ανεξάρτητο:
Τα μέλη του Συμβουλίου επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με απόφαση που λαμβάνεται με επιδίωξη ομοφωνίας των μελών της ή πλειοψηφία τουλάχιστον των τεσσάρων πέμπτων (4/5) της.

Γιατί έχω την εντύπωση πως αυτό το όργανο είναι ένα ακόμα κρατικοδίαιτο μαγαζί που κοιτάει την πάρτη του, έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του μέσω των προστίμων και η εκάστοτε κυβέρνηση διορίζει εκεί τους εκλεκτούς της..

Όπως και νάχει, αυτοί θα κάνουν καλό πάσχα, αντίθετα με εμάς που θα σουβλίσουμε τα @@ μας..
200.000+ πήραν από πρόστιμα, οπότε έχουν διασφαλίσει ακέραιο το δώρο πάσχα 🙂

η είδηση απο την ελευθεροτυπία

6 Comments

  1. Deja_Voodoo

    Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο για άλλη μια φορά. Και δεν έχει να κάνει επειδή τη φάγανε τα “παιδιά” (το αν το Ράδιο Αρβύλα κάνει κάτι διαφορετικό ή έχει κάτι να πει είναι θέμα για άλλο post). Aναρωτιέμαι ωστόσο:

    1. Έχει βρωμίσει ο τόπος απ’ αυτό το βίντεο. Ακόμα και νόμιμα. Τα 30″ που προβλήθηκαν τους πείραξαν;
    2. Όταν ένα άτομο αποφασίζει να τρίψει στη μούρη της κοινής γνώμης τις περιπέτειές του στην κρεβατοκάμαρα, δεν υποπίπτει αυτόματα στα παραπτώματα για τα οποία κατηγορήθηκε το Ράδιο Αρβύλα; Μπορεί και να μην ήθελε η πρωταγωνίστρια να κυκλοφορήσει το βίντεο. Όμως δεδομένου ότι τα βίντεο της Πάμελα, της Πάρις, της Έιμι (Τίτμας) κ.α. ήταν καλά σχεδιασμένες “επιχειρηματικές” κινήσεις και δεδομένου ότι τα δικά μας τα λελούδια “μη χάσουν”, δεν είναι διόλου απίθανο να έγινε εσκεμμένα το όλο σκηνικό.
    3. Πρόστιμο θα έπρεπε να επιβληθεί στην πρωταγωνίστρια του βίντεο, και δεν το παίζω πουριτανός ούτε ηθικολόγος. Κάθε άλλο. Αλλά δε γουστάρω να μαθαίνω τα body fluid mechanics του κάθε τσίρκου (άρρενος ή θήλεως) και να βλέπω τον κόσμο ν’ ασχολείται με παπαριές (από την άλλη μπορεί και να το αξίζουμε…τι να πω πια….). Δόξα τω Μεγάλω Ρόκερ υπάρχουν επαγγελματίες που κάνουν κλάσεις καλύτερα τα όσα έκανε η ξεπλυμένη ξανθιά.

    Reply
  2. Deja_Voodoo

    Λέτε να το έκανε για να βοηθήσει να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση; Αν είναι έτσι τα χίλια μπράβο της αξίζουν!

    Reply
  3. klap

    Μερικές σκέψεις:
    α) To βίντεο έπαιξε more or less σε όλες τις μεσημεριανές εκπομπές. Εκεί φυσικά δεν ενόχλησε κανέναν που το είδαν *ΟΛΟΙ*, ανήλικοι και μη. Και βέβαια καμία άλλη εκπομπή δεν ακούσαμε να παραπέμπεται
    Τελικά το σκέφτεται κανείς σοβαρά να πει ότι ενόχλησε μόνον η εκπομπή που παραλλήλισε το σκληρό σεξ του πορνό με κάποιον κυβερνητικό παράγοντα…

    β) Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που όταν άκουσε τα κυβερνητικά μέτρα δεν σκέφτηκε/ είπε ότι “μας γ*&^&σαν” ? “τον ήπιαμε?” (κι οχι τον καφέ) “μας ξέσκισαν”? (κι οχι τα ρούχα). Η οπτικοποίηση ενόχλησε? <— Υποκρισία

    Reply
  4. klap

    Για να είμαστε και ακριβείς, το ΕΣΡ εκδίδει και υποδείξεις για κάποια πράγματα- λίγες αλλά υπάρχουν. Είναι μέρος του θεσμικού ρόλου που καλείται να παίξει. Το αν τον παίζει καλά ή ‘όχι, αυτό είναι άλλο θέμα…

    Όμως τα πρόστιμα είναι αυτά που ακούγονται και γι αυτό έχει μείνει στο μυαλό του κόσμου με τον τρόπο αυτό…

    Reply
  5. Deja_Voodoo

    Τα πρόστιμα είναι αυτά που ακούγονται, γιατί δεν φροντίζουν να κάνουν ξεκάθαρες τις υποδείξεις τους, ούτε να περιχαρακώσουν το πλαίσιο λειτουργίας του συμβουλίου. Όταν τα ίδια τα μέλη δεν ενδιαφέρονται για το κύρος και τη σωστή λειτουργία ενός οργανισμού πως να δώσουν σημασία όλοι οι υπόλοιποι; Όπως τα λέει το άρθρο είναι. Τσέπωσαν τα πρόστιμα κι ξεσφίγγουν τις ζώνες για να χωρέσει το αρνάκι.

    Reply
  6. Deja_Voodoo

    Μάλλον λάθος χρησιμοποίησα το “περιχαρακώνω”, αλλά καταλάβατε τι θέλω να πω ο_Ο

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *