Άγαμοι θύτες – 20 χρόνια κομμάτια..

Χτες είδα τους Άγαμους Θύτες και σκέφτηκα να καταγράψω κάποιες σκέψεις, μια και τους παρακολουθώ σχεδόν 20 χρόνια…
Πριν φτάσω στο σήμερα, να κάνω μια αναδρομή στο παρελθόν, δείχνοντας τι πάληουρας ειμαι, κλπ..

Θάταν τέλη 89 ή αρχές 90, τότε που μου σφύριξε κάποιος για ένα γκρούπ που λεγόταν Άγαμοι Θύτες και έπαιζαν στο Υψηλόν Βολτάζ, ένα μαγαζί κάπου στη Μελενίκου. Πήγα, τους είδα και τρελλάθηκα…

Στην αρχική σύνθεση ήταν Ιεροκλής Μιχαηλίδης (κάτι φιλεναδίτσες μου που ήταν κοντοχωριανές του, απο την Πτολεμαίδα τον φωνάζανε Κλάκη), Δημήτρης Σταρόβας, Ρούλα Μανισάνου (τότε νομίζω ακόμη, σύζυγος του Σταρόβα) και Στάθης Παχίδης. Δεν είμαι σίγουρος εαν σε αυτη τη σύνθεση υπήρχε ο Χρήστος Μητρέντζης. Είχαν και κάτι πνευστούς, που τραγουδούσαν κιόλας.. Τον μόνο που θυμάμαι ήταν τον Μανώλη Χατζημανώλη, που ειχε πεταχτα αυτιά και έπαιζε και τρομπέτα (μανώλη τρομπέτα, κουνα τα αυτιά σου και πέτα).

Έπαιζαν, τραγουδούσαν και είχαν και κάποια σκετσάκια.. Η γιαγιά Ζαφείρω νομίζω υπήρχε σαν ιδέα απο την αρχή.. την έτερη γρηά την έκανε ο Σταρόβας (και Ιεροκλής και Σταρόβας ειναι γρηές (φίλαθλοι του Ηρακλέους)). Έκαναν και το σκετσάκι με τον ράφτη, έναν μονόλογο του Ιεροκλή..

Επόμενες εμφανίσεις στις αρχές του ’90, στον Μύλο. Αν θυμάμαι καλά, είχαν προστεθεί κάποιοι ηθοποιοί. Θα θυμάμαι για χρόνια το χνέρι που μούκανε μια Ανέζα Παπαδοπούλου. Η Ανέζα ήταν μια ηθοποιός του ΚΘΒΕ που πραγματικά γυάλιζε το μάτι της. Λες και κρατούσε μιαν απόσταση απ’ την τρέλλα, όχι για να σωθεί. Στο πρόγραμμα τραγουδούσε μερικά τραγούδια των Μ.Μπρέχτ/Κ.Βάιλ. Πήγα μια φορά λοιπον, και την πρόσεξα που πεταγόταν οι φλέβες στον λαιμό της στη διαρκεια της ερμηνείας της. Το συζητάω με έναν φίλο και μετά απο μερικές μέρες πάμε όλοι μαζί παρέα, ξανα.. Όταν ήταν να εμφανιστεί, λέω στον άλλον “δες, βγαίνει η τρελλή..” Βγαίνει και πραγματικά ήταν έτσι όπως σας το περιγράφω.. Έλα ντε όμως που εμείς σαν μαλάκες βάζαμε τα χέρια κάτω απο τις μασχάλες, λες και φοράμε ζουρλομανδύα και λέγαμε δυνατά “η τρελλή, η τρελλή..”.

Η Ανέζα Παπαδοπούλου όπως εμφανιζόταν στο θέατρο, στο Misery του Steven King

Για κακή μου τύχη, καθόμασταν πρώτο τραπέζι και εγώ ήμουν 2ος-3ος απο τη σκηνή. Με παίρνει χαμπάρι λοιπον και όταν βγαίνει να τραγουδήσει τον Σουραμπάγια Τζόνι, με τον προβολέα επάνω της, πλησιάζει, με δείχνει με το δάχτυλο και τραγουδάει με το τρελλό βλέμμα της:
Είσαι άκαρδος Τζώνυ, είσαι τομάρι Τζώνυ
γιατί μου φεύγεις Τζώνυ λέγε γιατί
αφού σ’ αγαπώ Τζώνυ, όπως στην αρχή Τζώνυ
μη μου φυσάς τον καπνό στα μούτρα, σκυλί

Σουραμπάγια Τζώνυ, είσαι τόσο σκληρός
Σουραμπάγια Τζώνυ, θεέ μου πώς σ’ αγαπώ
Σουραμπάγια Τζώνυ, έχω θλίψη βαθιά
Που ‘σαι άκαρδο πλάσμα, μα γι αυτό σ’ αγαπώ

Ενοιωσα τη γη να φεύγει απο τα πόδια μου.. Το δάχτυλο της να με δείχνει, ο προβολέας να την φωτίζει και όλος ο Μύλος να αναρωτιέται τι της έκανα.. Μετά με ρωτούσαν διάφοροι αν την πηδούσα και την παράτησα, κλπ.. Εγώ δεν την ήξερα καν.. Το πάθημα έγινε μάθημα, άλλη φορά ποτέ πρώτο τραπέζι 🙂

Κάποια στιγμή, εμφανίστηκε μαζί τους και ο Θοδωρής Αθερίδης.. Πρώτος του μονόλογος η Καρέτα-Καρέτα. Και ο Γιόσα 😉 Μας πετυχαίνει μια φορά στην καντίνα έξω απο το Μύλο και είχε το άγχος να μάθει αν άρεσε η Καρέτα-Καρέτα στον κόσμο. Με πλησιάζει (το λουκάνικο μας ενώνει) και μου λέει με το γνωστό μισο-μάγκικο μισό-φλώρικο/αμήχανο ύφος του:
-Φιλαράκι τους έχεις ξαναδεί τους Άγαμους;
-Αρκετές φορές του λέω…
-Πως σου φάνηκε ο μονόλογος (τον είχε γράψει ο ίδιος);
-Καλός του απάντησα (είσαι πικραμένος φίλε, σκέφτηκα) και παρέλαβα το ζωντανό με μορφή λουκάνικου.

Επίσης, ένα καλοκαίρι θυμάμαι στον Μύλο να εμφανίζεται μαζί τους και ο Σακελλαρίου και η Ματσούκα.

Και μετά.. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ (ασχολίαστο, μια και δεν περισσεύει μία.. μην μας την πέσει ο ακατονόμαστος και τρέχουμε)

Μετά απο αυτό το rewind, φτάνουμε στο σήμερα… Κλασσικά στο πρίνσιπαλ. Μαζί τους ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, ένα τρελλαμένο παιδί (παίζει καμμιά 10αριά όργανα), οι Καμπαρέ Βαλκάν και άλλοι 2-3 ηθοποιοί.. Στο ρόλο της τρελόγκας που τραγουδάει καμπαρέ, η Εβελίνα Παπούλια… Σύνολο 19-20 άτομα.
Ο Σταρόβας κάθε πέρσυ και λεπτότερος, ο Ιεροκλής ελέγχει τα νήματα του εναλλακτικού πειράματος που ξεκίνησε πριν 20+ χρόνια.. Σκετσάκια αστεία, μονόλογοι πικροί αλλά αληθινοί, τραγούδια, καμπαρέ… Πετυχημένη και αρεστή συνταγή. Λίγο κρασί λίγο θάλασσα και το αγουόρι μου..

Τα σκετσάκια:
ο αστεγος (ιεροκλής)
ο κουρέας (ιεροκλής)
η γιαγιά (ιεροκλής)
το παμπάλαιο με τα ζειμπέκικα (ιεροκλής-σταρόβας)
ο αρχαίζων καθηγητής (ταξιάρχης χανός (που είναι τα τονούμενα διαλυτικά στον mac;))
η αντικαπνιστική αστυνομία (σταρόβας και δυο άλλοι)
ο βλάχος (κάποιος)
ο νεαρός με το προφυλακτικό (κάποιος)
ο Προμηθέας που τελικά ειναι ο Μεγας Αλέξανδρος (όλοι)
τώρα δεν θυμάμαι άλλα, αλλά θα τα θυμηθώ και θα τα συμπληρώσω..

Οι μονόλογοι ωραίοι (με εξαίρεση τον αρχαΐζοντα (τα βρήκα τα διαλυτικά)), πικροί, αληθινοί αλλά λίγο “εκ του ασφαλούς”. Όταν πριν 10+ χρόνια ο αθερίδης απήγγειλε τον Γιόσα, ήταν προφητικός. Λες και απο το μικρό παράδειγμα των Γιουγκοσλάβων στην Πιερία προφήτευε το τι θα γίνεται στην Ελλάδα του 2010.. Τώρα όμως, απλά κριτική…
Ρούλα Μανισάνου, κορυφαία φωνή και τότε και τώρα… Εβελίνα Παπούλια, τρελλό κωλί, απλά..
Τραγούδια μπόλικα, απο τους καμπαρέ μπαλκάν, ο λαός να ξεσηκώνεται στο ντίσκο-ντίσκο παρτιζάν.. Απ’ τα παληά, 2-3 μόνον..

Μια και είπα για λαό.. Ολον το λαϊκόν χρώμα της πόλης (κουλέρ λοκάλ). Δημοσιογράφοι, ιατροί και δικεόροι… Χρυσά μου… Πίσω μας καθόντανε οι “μύστες”.. δεν σταμάτησαν να μιλάνε.. Από την άλλη καθόντανε 6 κρουσταλλενια κοριτσάκια.. Δεν βγάλανε άχνα.. Παρακολουθούσαν γοητευμένα… Το καλό ήταν πως οι περισσότεροι ήταν μεγαλύτεροι απο μένα, οπότε αισθάνθηκα τζόβενο.. Αφού να φανταστείτε, ο Στάθης ήρθε με την ..μάνα του !!!

είμασταν 6 άτομα. Δώσαμε 120 ευρώ στην είσοδο και άλλα 160 για 2 μπουκάλια βότκα. Σύνολο 280 που επιμερίζεται σε 46,6 ευρώ το άτομο… Ένα σερβιτοράκι παίρνει 30-35 τη βραδυά, καθαρίζει τουαλέττες, βγάζει σκουπίδια, ακούει την παραξενιά του κάθε μαλάκα και δουλεύει 8-10 ώρες. Αυτο το σερβιτοράκι μάλλον θα περιμένει να τους δείξει η τηλεόραση ή να δεί στιγμιότυπα στο youtube.
Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, είναι πολλά.. Την ερχόμενη Πέμπτη παίζουν οι Locomondo με 9 ευρώ προπωληση και ακόμα και αν δεν έχεις μαζί σου το φλασκί με τη βότκα, θα χοροπηδάς δυόμισυ ώρες…
Φαντάζεστε να είχαν και τον Νταλάρα μαζί τους, πόσο θα μας είχε βγει ; Η προκαταβολή για το σπίτι.. Ευτυχώς, γιατι “χωρίς δεκάρα πως θα παντρευτούμε Μανωλιό μου ;
😉

Δυστυχώς, όσο περνάνε τα χρόνια νομίζω πως οι Άγαμοι είναι μόνον για το youtube.. Μακάρι να κάνω λάθος, γιατί ήταν σύντροφοι στην νειότη μου… 🙁
Εάν δεν τους έχετε ξαναδεί, να πάτε (και ας πάει στράφι η προίκα)..
Εάν τους έχετε δει 1-2 φορές, μπορεί και να απογοητευτείτε..
Εάν τους θυμάστε απο το Βολτάζ, youtube.com

κάποιος φίλος έκανε ένα σχόλιο, παραλληλίζοντας τους Άγαμους με τον Λαζόπουλο. Σάτιρα μου είπε, αλλά και 3 χαρτιά στην κάθε εκπομπή.. Δεν είναι ακριβώς έτσι με τους Άγαμους.. Εν πάσει περιπτώσει, με τον Λαζόπουλο δεν έχω γελάσει ποτέ, ενώ με τους Άγαμους γέλασα και προχτες.. 😉

υ.γ. είχα ξεχασμένο το ραδιόφωνο απο το απόγευμα στην ΕΡΑ Σπόρ (93,9). Οταν γύρισα σπίτι, ακουγόταν διάφοροι κάγκουρες απο τηλεφώνου που έλεγαν για το πόσο καλός ήταν ο βάζελος σήμερα, κλπ.. Κάποια στιγμή σχόλασε μάλλον η καγκουρο-εκπομπή και άρχισαν να παίζουν μουσικάρες.. ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΡΤ ΔΕΝ ΕΧΕΙ !! (όταν θέλει..)

3 Comments

 1. yulinor

  kai na poume oti o an8rwpos pou “prwtoeftia3e” tous Agamous 8utai einai o Dimos Mylonas…

  Reply
 2. Παναγιωτης

  Ωραια τα λες φιλε. Επειδη σε ειδα ενημερωμενο, στην παρασταση στο Principal σε καποια φαση βγαινει ο Ταξιαρχης Χανος και λεει ειναι αργο τραγουδι πολυ ωραιο. Ψαχνω να το βρω αλλα δεν ξερω καν πως λεγεται. Θα το εκτιμουσα αν μου ελεγες τον τιτλο του κομματιου!! Ευχαριστω.

  Reply
 3. Ye-Olde (Post author)

  Δεν γνωρίζω, αλλά αυτές τις μέρες ξεκινάνε παραστάσεις, οπότε θα έχεις την ευκαιρία και να τους ξαναδείς (με 20 ευρώ) και να ακούσεις το κομμάτι που λες..

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *