Sherlock Holmes (2009)

όπως και ναχει, είναι μεταμοντέρνα η εκδοχή αυτη του Σέρλοκ Χόλμς (2009).
Ο Σέρλοκ δεν φοράει το γνωστό καπέλλο, αλλά ένα μπόουλερ. Η πίπα του είναι ίσια και όχι με το γνωστό περίεργο σχήμα, είναι πιο επιστήμονας παρά παρατηρητής..
ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή όμως..
Ο Sherlock Holmes είναι δημιούργημα του Σκώτου συγγραφέα και φυσικού Άρθουρ Κόνανν Ντόυλ και πρωτοεμφανίστηκε το 1887. Ο Ντόυλ έχει γράψει 4 βιβλία και 56 μικρές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ. Στο πλευρό του πάντα ο φίλος και βιογράφος του Δόκτορας Γουάτσον.

Στην κινηματογραφική εκδοχή του Γκάι Ρίτσι, ο Σέρλοκ είναι μοντέρνος. Θυμίζει λίγο CSI, λίγο Andrian Monk, διαθέτει συνδυαστική λογική τύπου Μαγκάιβερ (από μια τρίχα πίσω απο ένα πεσμένο μελανοδοχείο συμπεραίνει πως ο κακοποιός είχε περάσει άσχημα παιδικά χρόνια και είχε μια ξαδέλφη που την έλεγαν Jane Austin), εχει και κάτι σκηνές ξύλου που θυμίζουν gangs of new york ή fight club. O Robert Downey Jr. επανέρχεται αυτη τη φορά όχι σε χαζό ρόλο πιτσιρικά, ναρκομανή, loser, αλλά δυνατός, γυμνασμένος, παρατηρητικός και βέβαια νικητής. Για να γίνει συμπαθής παρουσιάζεται ως αμήχανος απέναντι στο γυναικείο φύλο, και τα καταφέρνει..
Η ταινία έχει τα γνωστά fast-forward/fast-rewind του Γκάι Ρίτσι, παρόλα αυτά δεν έχει καμμιά σοβαρή σκηνή μακελλειού που σκοτώνονται όλοι.. Μαλάκωσε και αυτός μετά το διαζύγιο. Στο ρόλο του Δόκτορα Γουάτσον ο Jude “τι καβλάκι είναι αυτό” Law, ο οποίος όμως είναι καθώς πρέπει, με μόνιμη σχέση χωρίς γυμνικές εμφανίσεις.. απογοήτευση στα θήλεα 😉

Μου άρεσε, και βλέπεται ευχάριστα.. Δεν ξέρω αν θα τραβιόμουνα στο σινεμά να την δω (έχω να πάω σε κινηματογράφο απο το 1993), αλλά είτε την επιλέξετε για την ταινία των 21:00 (ποπκορν και κοκακόλες) είτε για το προύπνιο σινεμά σας (05:00), δεν θα δυσαρεστηθείτε.. Εγω την είδα χαράματα και με κράτησε ξύπνιο..

3 Comments

  1. Nasos

    Όπως τα λες. Πολύ καλύτερο από κάτι άλλες παπαργιές που έχουν κυκλοφορήσει. Άλλωστε ο Ντάουνι είναι εγγύηση (συνήθως).

    Και μπράβο που επιτρέπεις την ανάρτηση σχολίων. Ο Παναγιωτόσκυλος την έχει απενεργοποιήσει για κάποιον δικό του λόγο και έχει καταντήσει λίγο βαρετό το ιστολόγιό του.

    Reply
    1. Ye-Olde (Post author)

      το δικό μου ιστολόγιο, έχει ένα έξυπνο σύστημα στα σχόλια..
      εφόσον εγκρίνω μια φορά το σχόλιο σου, σε αφήνει να κάνεις όποτε θέλεις post..
      ο στάθης τα έκλεισε προφανώς επειδή δεν ειχε το χρόνο να τα ελέγχει…

      Reply
  2. George Xylomenos

    Γιατρός ήτανε ο Doyle (physician = γιατρός, physicist = φυσικός)

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *