“Αν δεν υπηρχε το διαδικτυο δεν θα υπηρχε αυτος ο ξεσηκωμος στην αιγυπτο,τοσο γρηγορα κ μαζικα.ουτε οι αποκαλυψεις του wikileaks, ουτε η αλλη αποψη στις ειδησεις που μας σερβιρουν στις 8 οι μεγαλοεργολαβοι κλπ. Και δεν βρισκω κατι κακο στο να εχει ο καθε νεαρος ολη τη μουσικη/γνωση στα χερια του. Ετσι φτωχος ή πλουσιος μπορεις να εχεις προσβαση στη γνωση. Το διαδικτυο ειναι το πιο δημοκρατικο μεσο επικοινωνιας. ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ. Εξαλλου αυτη ειναι η ουσια της δημοκρατιας, να εχουν λογο ολοι”.
Τα παραπάνω έγραψε σε ένα σχόλιο του στο skylos.gr ο Peter_Pan και μου έδωσε αφορμή για ορισμένες σκέψεις..
Το διαδίκτυο ΔΕΝ είναι δημοκρατικό μέσο επικοινωνίας, γιατί απλά δεν υπάρχουν τέτοια μέσα επικοινωνίας. Περιλαμβάνει δημοκρατικές νησίδες, αλλά αυτό καθ’ εαυτό είναι ένας βάλτος ημιτελούς παραπληροφόρησης. Αυτό που το σώζει είναι η άναρχη εξ’ αρχής δόμηση του, που δίνει ευκαιρία στον καθένα να εκφρασθεί, πολλές φορές ανώνυμα. Ποιό είναι όμως το S/R (signal to noise ratio); Πως μπορώ να βάλω το χέρι στο βάλτο και να πιάσω τον χρυσό; Απλά δεν μπορώ.
Είδαμε τι έγινε προσφατα με τον Μπίν Λάντεν. Μόλις έφτασε η είδηση, άρχισαν τα σενάρια, όχι τον έχουν σκοτώσει από παλιά, όχι το είχε πει η Μπεναζίρ Μπούτο, όχι έκανε λάθος εν τη ρύμη του λόγου της, όχι το ένα όχι το άλλο. Τι να διαλέξω λοιπον; Και τι να πιστέψω; Η εποχή μας έχει κάνει δύσπιστους, καχύποπτους, απόμακρους.
Γιά κάθε σχετικά πρωτογενές άρθρο, υπάρχουν και 100 αντίλογοι. Αυτό είναι δημοκρατία, ναι. Αν οι αντίλογοι δεν ειναι κατευθυνόμενοι. Ξέρουμε; Όχι βέβαια.
Επειδή δεν μου αρέσει να αερολογώ (fart in a general direction που λέμε στην Μ. Βρεττανία), εχω να προτείνω ορισμένα πραγματάκια. Λέμε πως απο τους έλληνες λείπει η παιδεία. Ας την αποκτήσουμε λοιπον.. Όχι μόνον λόγια, τσιτάτα και statuses στο Facebook. Γιατί να γράφουν ωραία πράγματα οι άλλοι και να αισθανόμαστε πως εμείς δεν μπορούμε; Μπορούμε, αρκεί να το προσπαθήσουμε. Χρειάζονται και ορισμένα προαπαιτούμενα και αυτά είναι η γνώση που αποκτάμε με το διάβασμα.
Να ξερετε πως το παραμικρό μόριο γνώσης είναι τόσο σημαντικό που έχει τη δύναμη να μας αλλάξει προς το καλύτερο.. (να λείπουν οι συνειρμοί με το μόριο του Στάθη). Αυτό δεν ζητάμε; Να γινόμαστε καλύτεροι, να γίνονται και οι άλλοι και να προάγονται οι μεταξύ μας σχέσεις;
Γιατί έκλαψε όλη η Ελλάδα με τον θάνατο του Θανάση Βέγγου; Γιατί ήταν ένας ηθοποιός που χάρισε αφειδώς το γέλιο, έζησε μετριοπαθώς, δεν ενόχλησε κανέναν με την συμπεριφορά του, έκανε βίωμα του το “καλέ μου άνθρωπε”. Ήταν τελικά τόσο καλός ηθοποιός, ή απλά ένας άνθρωπος που μετέφερε τη ζωή του και τα πιστεύω του στους ρόλους του;
Επανέρχομαι στο διαδίκτυο, που χαρακτήρισα πριν “ημιτελές” για να πω, πως και η εποχή μας, μας εχει κάνει ημιτελείς. Το χιλιοειπωμένο παράδειγμα του “wish you were here” των Floyd, που αν το ακουσεις απο το youtube δεν ξέρεις τίποτε απο το συγκεκριμένο μεγαλειώδες μουσικό αποτύπωμα του συγκροτήματος. Αντί να διαβάσουμε Μπαλζάκ και Ρεμπώ ή Κροπότκιν (σαντάπ, Παναγιωτόπουλε) ψάχνουμε στο google για Rimbaud + quotes, βρίσκουμε κάτι που μας αρέσει και τσούπ! status στο facebook. Εντελώς ανέντιμο, πασαλειμματικό και επιφανειακό… Απλά και μόνον για να εντυπωσιάσουμε και εσωτερικώς, “κουφάλα”..
Το διαδίκτυο είναι καλό σαν μέσον, σαν εφαλτήριο αποκομιδής γνώσης, αλλά μέχρι εκεί. Πρέπει να θέλουμε να προχωρήσουμε…
Για μένα οι ειδήσεις της εβδομάδας είναι:
“Εκφράζοντας τους φόβους του ότι “το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), ο παλαιότερος δημόσιος φορέας πολιτισμού (97 χρόνων) της χώρας, κλείνει”, ο σύλλογος καθηγητών του ωδείου προχωρά σε στάσεις εργασίας, το διάστημα 3-6 Μαΐου, από τις 4 έως τις 8 το απόγευμα.”
Περισσότερα εδώ
και
Αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, καταγγέλλοντας, τις πολιτικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας και συνολικότερα της κυβέρνησης, οι οποίες «έχουν οδηγήσει σε κατάσταση αδιεξόδου την Σχολή, με αποτέλεσμα να είναι πλέον αδύνατη η ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία της».
Περισσότερα εδώ
Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται ανοίγει τις πόρτες της η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (site). Αξίζει τον κόσμο να την επισκεφθούμε.. Ολοι.. Θα έχει και Περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης», (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γένννηση του). Πως αλλιώς να σας δελεάσω ;
Χωρίς πολιτισμό, όσο καλό και να είναι το διαδίκτυο, δεν πάμε πουθενά….. Δυστυχώς.
Λένε, ότι ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου είναι το άγνωστο.. λέω, πως ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.Πόσο μάλλον όταν είναι απαίδευτος,απολίτιστος,άγριος..ακόμη και την δημοκρατία μπορεί να καταχραστεί…(το είχα γράψει κάποτε σε ένα άρθρο μου και για δες που τελικά είναι απο τς πρώτες σκέψεις που μου έρχεται στο μυαλό όλο και συχνότερα με διάφορες αφορμές..όπως αυτή του κειμένου σου)και ναι,χωρίς πολιτισμό δεν πάμε πουθενά..ή μάλλον πάμε κάπου..και πόσο με τρομάζει αυτό το κάπου..
Επειδή τό αδοκίμαστο καί τό απ’αλλού φερμένο
Δέν τ’αντέχουν οί άνθρωποι…
αλλά πρέπει νάχει διαβάσει και νάχει νοιώσει καποιος το μονόγραμμα..
Δέν έχουν εξημερωθεί τά τέρατα, μ’ακούς;