Κοινωνικά Ιατρεία υπάρχουν πολλά…

Κοινωνικά Ιατρεία υπάρχουν πολλά και πολλών ειδών. Αυτό που τα ξεχωρίζει είναι το μανιφέστο λειτουργίας τους. Κοινωνικό Ιατρείο σημαίνει πρωτοβάθμια φροντίδα ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Το ΟΛΟΥΣ το καταλαβαίνουμε μάλλον. Βέβαια καλή η Αλληλεγγύη, το ζητούμενο ειναι ομως πως λειτουργούν, από που προκύπτουν τα έσοδα τους, πως διοικούνται και άλλα κρίσιμα _για μένα_ ερωτήματα.

Έτυχε να πάω σε μερικά, βέβαια η επαφή μου είναι με το ΚΙΑ (Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης) που μάλλον είναι το πιο σκληροπυρηνικό από όλα. Σαφώς και δεν δέχεται κρατικές/ευρωπαικές επιχορηγήσεις και αν πάτε ποτέ, ο γιατρός που θα σας έξετάσει, θα είναι κάποιος που αφιερώνει 2-3 απογευματα το μήνα, για να πάει εκει και να βλέπει για μερικές ώρες οποιον διαβεί την πόρτα.

Κάποτε μπορούσες σαν ιδιώτης να συνδράμεις οικονομικά, δεν ξέρω αν γίνεται ακόμα. Το νόημα είναι βέβαια να συνδράμεις με την βοήθεια σου, την προσωπική, με τα χεράκια σου που λέμε..

Γιατρός δεν είμαι, αλλά πρώτα από όλα συμμετέχω σε μια ΚοινΣΕπ Πληροφορικής, οπότε προκύπτουν δουλίτσες για να βοηθήσω.
Διάφορα Κοινωνικά Ιατρεία απο όλο τον κόσμο, αποφάσισαν να κάνουν μια ένωση, κάτω απο το ίδιο μανιφέστο. Προς το παρόν είναι σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, αλλά προβλέπω να γίνουν πολλά περισσότερα.
Εκεί λοιπόν, μου ζητήθηκε να τους κάνω την ιστοσελίδα προβολής τους. International Network of Social Clinics το όνομα τους, https://inosc.net η σελίδα τους. Φτιάχνοντας την, αναγκάστηκα (sic) να διαβάσω και το μανιφέστο όπου βρήκα διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα.

Έχεις τις μαύρες σου γιατι δεν σου φτάνουν για το νοίκι ή σε παράτησε η Δέσποινα. Πας να ανεβείς στη σκάλα, πέφτεις, σπάς το χέρι σου. Στα κοινωνικά ιατρεία αυτά, δεν σε ονομάζουν ασθενή αλλά “εισελθόντα”. Και όπως λέει για το ΚΙΑ: “At KIA, The Other Medicine Team takes an approach that treats individuals as a physical-mental-social whole. Patients are active participants in their treatment. Rather than referring to them as “patients”, with the passive connotation that the term implies, we call them “incomers”. The”incomer”attends a joint session with the Health Team, which includes a general practitioner, a psychotherapist and a non-healthcare (non-specialist) member of the Social Clinic.¨

Αρχίζει και γίνεται ενδιαφέρον; Βέβαια, γιατί αντιμετωπίζοντας ολιστικά κάποιον που έρχεται στο ιατρείο, δεν εξυπηρετείς συμφέροντα κράτους, φαρμακευτικών, κλπ. Εξυπηρετείς μόνον τον άνθρωπο που έρχεται να ζητήσει βοήθεια… “ as a physical-mental-social whole” να το θυμάστε αυτό..

Αν έφτασες μέχρι εδώ διαβάζοντας, τότε σίγουρα έχεις ερεθιστει και θέλεις να βοηθήσεις. Είμαι σίγουρος πως θα βρεις τον τρόπο.. Λίγο χρόνο απο τον προσωπικό σου θέλει.. και το αίσθημα της Αλληλεγγύης…

https://inosc.net

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *