Αντανακλαστικά..

πέρασαν σχεδόν 10 μέρες απο το τελευταίο πόστ, μεγάλος τεμπελαράς…
η αλήθεια είναι πως περνάνε διάφορα, αλλά συνήθως βράδυα που είμαι κομμάτια και δεν βρίσκω τα πλήκτρα..

σκεφτόμανε το θέμα των αντανακλαστικών.. πόσο αμβλύνονται με το πέρασμα του χρόνου..
είναι αντιστρόφως ανάλογες αξίες.. όταν είσαι πιτσιρίκος, είσαι σαν στιλέτο έτοιμο να ανοίξει με το χαίδεμα του κουμπιού. οταν γεράσεις, λαπάς νερόβραστος..

πάντα εκτιμούσα τα αντανακλαστικά στον άνθρωπο. δείχνουν οξύτητα πνεύματος, ταχύτητα σκέψης, εξυπνάδα. και αυτό είναι κάτι που με εξιτάρει αφάνταστα. καθιστά τον άλλον γοητευτικό ανεξάρτητα απο φύλο, ηλικία, εμφάνιση (τώρα, αν ειναι οξυδερκής με μεγάλα βυζιά, ακόμα καλύτερα..).

επίσης πάντα θαύμαζα εκπληκτικά γερόντια σαν τον Σαμαράκη, τον Καστοριάδη και άλλους, που το κορμί τους, τους είχε εγκαταλείψει από καιρό αλλά το μυαλό τους ήταν σαν λάμα ξυραφιού, έτοιμη να πληγώσει θανάσιμα. Ίσως η παραδοχή αυτής της δύναμης του κακού να με γοητεύει. Όχι η δύναμη αυτή καθεαυτή, αλλά η δυνατότητα να την κρατάς ελέγξιμη και ειρηνική. Πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται και για την ατομική βόμβα και για την παραγωγή ενέργειας.. στην δεύτερη περίπτωση είναι ελεγχόμενη η έκλυση και ειρηνική.. και κρατάει περισσότερο.

κατά καιρούς γνωρίζω νέα παιδιά που έχουν εκπληκτικά αντανακλαστικά. τα γνωρίζεις λίγα λεπτά και σου απευθύνουν ερωτήσεις που τους απασχολούν, ερωτήσεις που σε αφήνουν βλάκα με την απλότητα έκφρασης και προσέγγισης αντικειμένων που συζητούνται αδιέξοδα εδώ και χρόνια…”Πιστεύεις πως υπάρχει Θεός;” Και τι να απαντήσεις ; εσύ ο και καλά σοφός, μεγάλος, ασπρομάλλης ;
ότι ακόμα δεν έχεις βρει την άκρη, ή κάτι ξεπατηκωμένο βαρυσήμαντο; ξέρεις πολύ καλά πως αν κάνεις το δεύτερο, ορίζεις κοντινή ημερομηνία λήξης, μια και ο πιτσιρικάς θα σε καταλάβει και θα σε ξεσκεπάσει γρήγορα, αφήνοντας σε έκθετο και μόνο.

το μεγάλο ερώτημα είναι πως τα εκπαιδεύεις τα αντανακλαστικά και πως φροντίζεις να μην τα χάσεις με την πάροδο του χρόνου. Ότι γίνεται, γίνεται. πώς όμως ; το κυριότερο είναι πως το κάνεις αυτό, χωρίς να το “παίξεις” να γίνει αυθόρμητα, από μέσα σου. Την πηγή του ποταμού μπορείς να την εκτρέψεις, το σώμα του όμως ποτέ.. Άρα είναι κάτι που πρέπει να γίνει απο πολύ νωρίς.

Συνήθως τα αντανακλαστικά συνδυάζονται με σωστή κρίση. Και με την σωστή εκπαίδευση, δεν χάνονται ποτέ. Ακόμα και αν γίνεις 50, 60, 100 χρονών. Κάποια στιγμή, μπαίνει ο παράγοντας “πρέπει”. Εκεί έχουν χαθεί πολλές μάχες. Σωστά και γρήγορα αντανακλαστικά σημαίνει “Θέλω” + “κάνω”. Εάν αυτό περάσει απο το φίλτρο του “πρέπει”, είναι σαν να στίβεις πορτοκάλια και να αφήνεις το χυμό στο ψυγείο 3 μέρες πριν τον πιείς.. Τη χάσαμε τη βιταμίνη πατριώτη..

Μια σωστή μέθοδος για να μην τα χάσεις είναι να γνωρίζεις συνέχεια καινούρια πράγματα. Οι άνθρωποι ειναι σαν τα σκουπίδια, πρέπει να τα βγάζεις έξω. Αν τα αφήσεις σπίτι, βρωμάνε.. Χώρια που ελλοχεύει ο κίνδυνος της τηλεόρασης. Με λίγο υπερβολική δόση τηλεόρασης, γίνεται το μυαλό σου πελτές. Σαν να πίνεις καλούα και να ακούς industrial metal. Γνωρίζοντας καινούρια πράγματα μπαίνεις στη διαδικασία της κρίσης, αγαπάς και μισείς, ενστερνίζεσαι και απορρίπτεις. Διαμορφώνεις κριτική ικανότητα η οποία δεν χάνεται ποτέ.

εξάλλου, η αρχή και το τέλος είναι πράγματα δεδομένα. το ταξείδι είναι που κάνει τη διαφορά 😉

υ.γ. μερικοί άνθρωποι είναι συγκινητικά έξυπνοι.. και τους ευχαριστώ που με θεωρούν φίλο τους..
τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα για την οικονομία, η μάνα μου είχε σαλιγκάρια (που μου αρέσουν).
έκανα ένα πόστ στο facebook και βρηκα αυτό το λίνκ στο inbox μου..

αυτό θα πεί γρήγορα αντανακλαστικά…

1 Comment

  1. kiriaki

    ti ataka michalopoule ????? Οι άνθρωποι ειναι σαν τα σκουπίδια, πρέπει να τα βγάζεις έξω. Αν τα αφήσεις σπίτι, βρωμάνε……………….ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ!!!!!!

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *