Τσερνόμπιλ (Σεπτέμβριος 2007)

Γαλλική κοινοπραξία ανέλαβε να κατασκευάσει το μεταλλικό περίβλημα που θα δώσει οριστική λύση στην απομόνωση του αντιδραστήρα 4 στο Τσερνόμπιλ. Η τσιμεντένια σαρκοφάφος που κατασκευάστηκε πρόχειρα μετά το δυστύχημα το 1986 έχει παρουσιάσει ανησυχητικές φθορές.
Οι ουκρανικές αρχές συνήψαν τη Δευτέρα συμφωνία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου με την κοινοπραξία Novarka, γαλλικής ηγεσίας. Το κόστος των 505 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και διεθνείς χορηγούς.

Το ατσάλινο περίβλημα, που θα καλύπτει 38 στρέμματα πάνω από την υπάρχουσα σαρκοφάγο, θα είναι σχεδιασμένο να αντέξει έναν αιώνα.
Το υλικό που διέρρευσε από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία εκτιμάται ότι ίσως ήταν μόνο το 5% του ραδιενεργού καυσίμου περιείχε ο αντιδραστήρας 4 πριν από την καταστροφή -το υπόλοιπο παραμένει ακόμα μέσα στη σαρκοφάγο.

Ο αντιδραστήρας 4 του πυρηνικού εργοστασίου τουυ Τσερνόμπιλ εξεράγη στις 26 Απριλίου 1986 και σκόρπισε ραδιενεργή σκόνη πάνω από ένα μεγάλο μέρος της τότε Σοβιετικής Ένωσης και της Βόρειας Ευρώπης. Μια περιοχή όσο η μισή Ιταλία γύρω από το εργοστάσιο εκκενώθηκε μόνιμα από εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.

«Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τη διεθνή κοινότητα και να πούμε ότι βρέθηκε λύση για το πρόβλημα που λέγεται Τσερνόμπιλ» δήλωσε έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιουτσένκο.

Μια δεύτερη συμφωνία, με αμερικανική Holtec International, αφορά την κατασκευή ξεχωριστού κτιρίου για την αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων από τους υπόλοιπους τρεις αντιδραστήρες, που λειτούργησαν για χρόνια μετά το δυστύχημα.
Μετά το σφράγισμα της νέας σαρκοφάγου ο αντιδαστήρας 4 θα αποσυναρμολογηθεί και τα υλικά του εργοστασίου θα απομακρυνθούν. Σε περίπου έναν αιώνα, το Τσερνόμπιλ πια «δεν θα υπάρχει».

Το παιδάκι του Τσέρνομπιλ στην μαμα του:
– Μαμά,μαμά… κοίταα!!! Έχω 3 βυζιά!!!
Η μάμα:
– Στα αρχίδια μου!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *