Κυνηγώντας τα άστρα..

Κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου περίπου, είναι η βροχή μετεωριτών στον αστερισμό του Περσέα, γνωστές και ως Περσείδες. Δεν έχω σκοπό να το αναλύσω παραπάνω, ψάχτε και λίγο στο google, η τροχιά της γής περνά από ένα σημείο του ουρανού, όπου υπάρχουν υπολείμματα της ουράς ενός κομήτη, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα σωματίδια να μπαίνουν στην ατμόσφαιρα, σαν μετεωρίτες, καλώντας μας να κάνουμε ευχές 🙂

Τα κομματάκια αστρικής ύλης αυτά, μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της γής απο τον αστερισμό του Περσέα (κάπου στα δεξιά του Πολικού). Αν είμαστε τυχεροί και ΔΕΝ εχει φεγγάρι, άρα ο ουρανός είναι μαύρος, αν βρούμε μέρος χωρίς φωτορρύπανση (π.χ. Αλόννησος (σκάστε απο τη ζήλεια σας)), μπορούμε να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο και γιατί όχι να το φωτογραφήσουμε…

Λίγα λόγια για αυτό. Θα χρειαστούμε μια DSLR μηχανή, έναν τρίποδα, ένα φαρδύ λάστιχο και έναν αναπτήρα. Στήνουμε τον τρίποδα και βάζουμε τη μηχανή στην κεφαλή του. Ρυθμίζουμε τη μηχανή στο manual. Χρησιμοποιούμε manual focus (κάπου κοντα στο άπειρο, τα άστρα να φαινονται καθαρές κουκίδες). Βάζουμε το πιο ανοιχτό διάφραγμα του φακού μας (π.χ. 4.5) και την μεγαλύτερη ταχύτητα (π.χ. 30″). Ένα ISO γυρω στα 400 με 800 θάτανε καλό..

Βγάζουμε μια φωτογραφία και μετά από 30 δευτερόλεπτα τη βλέπουμε. Τα αστέρια πρέπει να έχουν σαφές ίχνος, σαν κεφάλι καρφίτσας και η φωτογραφία να μην είναι υποφωτισμένη ή υπερφωτισμένη. Ανεβάζουμε/κατεβάζουμε ISO και διάφραγμα, μέχρι να μας ικανοποιήσει το αποτέλεσμα. Βάζουμε την μηχανή σε κατάσταση ριπής, δηλαδή όσο είναι πατημένο το κουμπί, βγάζει αβέρτα. Μόλις είμαστε οκ, τυλίγουμε το λάστιχο στην μεριά του κουμπιού που βγάζει φωτογραφίες, βάζουμε τον αναπτήρα να πιέζει το κουμπί και φροντίζουμε ο αναπτήρας να στερεωθεί καλά.

Την αφήνουμε.. Η μηχανή τραβάει μία φωτό ανά 30 δευτερόλεπτα. Επειδή η γη κινείται, τα άστρα γράφουν γραμμές.. Μια καλή έκθεση είναι γύρω στη 1-1,5 ώρα.. Εχουμε μπυρίτσες και καλή παρέα, για να περάσει εύκολα ο χρόνος.. Μετά από π.χ. 1 ώρα (120 φωτογραφίες) την σταματάμε… Παίζουμε με τους χρόνους, ανάλογα με το πόσο μεγάλες θέλουμε να ειναι οι γραμμές των άστρων.

Συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου, την στρέφουμε προς τον Περσέα, και αν είμαστε αρκετά κωλόφαρδοι, πιάνουμε και κανένα μετέωρο που μπαίνει στην ατμόσφαιρα και γράφει μια ευθεία γραμμή.. Για να κάνουμε τις 100-200 φωτογραφίες σε μία, χρησιμοποιούμε κάποιο stalking software σαν αυτό.
είναι τζάμπα και το αποτέλεσμα πολύ καλο…

Καλή τύχη στο κυνήγι !!!

οι παρακάτω φωτος δεν ειναι δικές μου, αλλά δείχνουν το πως ο τυχερός φωτογραφος “έπιασε” ένα μετέωρο..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *