Ώδιναν όρη και έτεκαν μύες

Τόσες μέρες, τόσους μήνες, τόσα χρόνια μιλάμε για εθνική ομόνοια, ομοψυχία, συναίνεση. Και προχτές ήρθε η ώρα.. Υπό την σκέπη του Προέδρου της Δημοκρατίας, συναντήθηκαν οι αρχηγοί των 2 μεγάλων κομμάτων και βγήκε άσπρος καπνός απο την καμινάδα.. Συμφώνησαν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Μπράβο.. θα σκεφτόταν ο αφελής.. και το σκέφτηκε.. για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια καταφεραν να συνενοηθούν για το καλό του τόπου. Εύγε Γιωργάκη και Αντωνάκη !

Γιατί όμως τόσες μέρες/μήνες/χρόνια μας βασάνιζαν; Γιατί δεν κατέληγαν σε συμφωνία τόσο καιρό, να βγούμε και εμείς από το λούκι, να αναπνεύσουμε, να διαπραγματευτούμε καλύτερα την φτώχεια μας; Τι ήταν αυτό που συγκρατούσε τους 2 μεγάλους και δεν μας λύτρωναν ;

Δεν μιλάω για Αλέκα και Τσίπρα. Η πρώτη δεν έχει αποφασίσει αν ειναι υπέρ ή κατά της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας, ο δεύτερος είναι μέν υπέρ, αλλά θέλει εκλογές. Λες και δεν καταλαβαίνει την εξίσωση: Εκλογές = Έξωση απο την ΟΝΕ = πιθανή έξωση απο την Ε.Ε. Στις κοσμάρες τους. Από τότε που ήμουν πρώτα στην ΚΝΕ και μετά στο Ρήγα, είχα την εντύπωση πως εμείς οι οπαδοί ζούσαμε σε μια κόκκινη πρώτα και μετά σε μια ρόζ τσιχλόφουσκα, χωρίς να ακούμε και να βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας.

Αντε και καλά όμως, αυτά δεν είναι κόμματα εξουσίας, αν και 37 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, έχουν εξελιχθεί στους γέρους του Muppet Show, μόνον στείρα κριτική και καγχασμός σε οτιδήποτε θετικό. Τα δύο μεγάλα όμως, γιατί καθυστέρησαν τόσο. Ούτως ή άλλως είναι σε έναν αγώνα εξουσίας, ο ένας για να την κρατήσει και ο άλλος για να την αποκτήσει. Πως όμως θα έμεναν ψηλά στα μάτια των οπαδών τους, συσπειρώνοντας τους στις επόμενες εκλογές, μετά από μιά “συναινετική διακυβέρνηση”;

Η λύση ήταν πάρα πολύ απλή. Τράβηξαν το θέμα στα άκρα, πεισθήκαμε όλοι πως φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού (που μας έφτασαν δηλαδή) και εκεί που άρχισε η απόγνωση, περάσαμε και τα 5 στάδια της θλίψης κατά Kübler-Ross (άρνηση, οργή, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή) βγήκαν και οι δυό συναινετικοί και μας ανακοίνωσαν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Χαράς Ευαγγέλια από όλους, θαυμάζουν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ τον Γιωργάκη για την ανωτερότητα του να παραιτηθεί υπέρ τους έθνους, θαυμάζουν οι οπαδοί της ΝΔ τον Αντωνάκη για την άλωση του κυβερνητικού θώκου, όλοι ευχαριστημένοι..

Και όλοι εμείς, κάθιδροι αναρωτιόμαστε, εφόσον ήταν κάτι τόσο απλό, γιατί δεν το έκαναν νωρίτερα; Γιατί έπρεπε να μας φτάσουν στα άκρα ; Μα, για το ονόρε.. Ήταν μια μάχη με δύο νικητές και δύο χαμένους. Ανάλογα απο το ποιά μεριά το βλέπεις, απο τα δεξιά ή τα αριστερά.

Γιατί κάτι τέτοιες στιγμές αισθάνομαι απελπιστικά μόνος ;

Τα ίδια συμβαίνουν και στις σχέσεις. Αν και οι δυό βλέπουν πως το τέλος είναι προδιαγραμμένο, αντι να παραδεχτούν τα λάθη τους και να περισώσουν την ελάχιστη συμπάθεια μέχρι εκείνη τη στιγμή, αγωνίζονται και οι δύο να βγούνε νικητές..

Ποιός είπε πως οι σχέσεις δεν είναι politics; Όταν λήξει το μάτς, φεύγουν και οι δυο, ξεμαλλιασμένοι μέν, αλλά με ψηλά το κεφάλι, ψωραλέοι αλλά αυτοδικαιωμένοι στην δική τους συνείδηση, ίσως και των φίλων τους.
Εσύ έφταιγες για όλα…

Η ΝΔ έφταιγε για το 2004-2009, το ΠΑΣΟΚ έφταιγε για το πριν και το μετά, αλλά είναι και οι δυο δικαιωμένοι στα μάτια τα δικά τους και των οπαδών τους..

θα το επαναλάβω.. Γιατί κάτι τέτοιες στιγμές αισθάνομαι απελπιστικά μόνος ;

15 Comments

 1. Lily

  Καταρχάς να πω ότι θα περίμενα το άρθρο λίγο πιο καυστικό αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Ίσως εγώ είμαι κάπως πιο παρορμητική και δεν βάζω “χαλινάρι” στη γλώσσα μου.
  Λοιπόν

  Περί του πολιτικού σκέλους του άρθρου τι δεν καταλαβαίνεις από τη συμπεριφορά τους; Προφανώς οι άνθρωποι έκαναν λάθος ανάγνωση των πραγμάτων και το προσωπικό συμφέρον και ματαιοδοξία του “εγώ θα μας σώσω” είναι πάνω από το εθνικό συμφέρον και το συλλογικό ανήκειν. Εν ολιγοις οι ανθρωποι δεν εχουν γανωθει μεσα στην καθημερινοτητα του απλου πολιτη. Επιλεγουν π.χ. να μην βλέπουν τις ουρές με τα γερόντια από τις 4 το χαραμα εξω απο το ΙΚΑ ή τις απαραδεκτες συνθηκες στα σχολεια και τις ελλειψεις τους. Από την άλλη, αυτή η οικογενειοκραττική θεώρηση που έχουν τα κόμματα (ο μπαμπάς ήταν πρωθυπουργός άρα θα γίνω και εγώ) σκοτώνει την όποια φιλότιμη και εν γένει αλτρουιστική θέληση να αγωνισθείς “για το καλό του τόπου” (φράση που έχει κακοποιηθεί πολύ αυτές τις μέρες) Δεν είσαι μόνος να ξέρεις.Είμαστε πολλοί.Απλά είμαστε σκόρπιοι…

  Τώρα όσον αφορά το κομμάτι των σχέσεων:

  Λες: “Ποιός είπε πως οι σχέσεις δεν είναι politics; Όταν λήξει το μάτς, φεύγουν και οι δυο, ξεμαλλιασμένοι μέν, αλλά με ψηλά το κεφάλι, ψωραλέοι αλλά αυτοδικαιωμένοι στην δική τους συνείδηση, ίσως και των φίλων τους.
  Εσύ έφταιγες για όλα…”

  Και σε ρωτάω: Τις πταίει όταν δεν υπάρχουν λάθη; Εννοώ τι γίνεται όταν εξ’ αρχής ζητάς από έναν άνθρωπο τα ίδια που ζητάει αυτός από εσένα, όταν από την αρχή έχετε πει: “όπου πάει, όσο πάει, όσα νιώσουμε” ; Ποιό είναι το λάθος εδώ;
  Μετά ήσυχα χωρίς φασαρία και φωνές φτάνεις σε ένα σημείο όπου πια αυτός ο άνθρωπος δεν σε πληρεί. Γιατί όμως; Αφού πριν σε γέμιζε, τώρα γιατί όχι; Του κρατάς μούτρα και του λες “εσύ φταις για όλα” για ποιόν λόγο; Επειδή δεν ήταν ο πρώτος που σου είπε χρόνια πολλά στα γενέθλιά σου ή επειδή δεν πήγατε εκείνη την εκδρομή που λέγατε;
  Τώρα που το σκέφτομαι ίσως πια να μην ζητάτε τα ίδια από τη ζωή σας, άρα και πάλι δεν φταίει ο άλλος!

  ‘Η μάλλον επειδή δεν ένιωσε αυτά που ένιωσες εσύ..Αλλά και πάλι γιατί του ζητάς “τα ρέστα”; Δεν φταίει!

  Είναι η φύση μας μάλλον. Οι άνθρωποι είμαστε εγωιστές. Επειδή κάποιος δεν μας αγαπάει με τον τρόπο που θέλουμε εμείς ή με τον τρόπο που τον αγαπάμε εμείς δεν σημαίνει ότι δεν μας αγαπάει…

  Πολλά είπα πάλι ε; Εμ, εσύ φταίς για όλα :p

  Reply
  1. du hast meine seele getoetet

   Μπραβο Lydia Lily. Συμφωνω μαζι σου κοριτσι μου.
   Το μυστικο ειναι η ΑΦΟΣΙΩΣΗ, ειλικρινια και αποδοχη του αλλου.
   Ολοι μονοι ειμαστε.καποιοι πιο πολυ μαλιστα απο αλλους, οχι καποιες στιγμες, οπως ειπωθηκε εδω, αλλα συνεχεια. Καποιοι δεν καταλαβαινουν την αγαπη γιατι δεν τους αγαπησαν. Και καποιοι θα προχωρησουν μπροστα σαν να μην συμβαινει τιποτα…

   Reply
   1. Lily

    Ευχαριστώ. 🙂
    Βασικά η λέξη αφοσίωση με τρομάζει λίγο. Η λέξη που μου αρέσει είναι η ειλικρίνεια ομολογώ. Από την άλλη όντως, όλοι το βράδυ όταν πέφτουμε στο κρεβάτι μας μόνοι μας είμαστε και ας είμαστε και μέσα στην αγκαλιά του “έρωτα της ζωής μας”.
    Επίσης διαφωνώ στο κομμάτι ότι κάποιος δεν καταλαβαίνει την αγάπη επειδή δεν αγαπήθηκε. Όλοι αγαπιόμαστε καθημερινά. Και με τρόπους που ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε. Απλά πρέπει να έχουμε όχι μόνο τα μάτια μας ανοιχτά αλλά και την ψυχή μας. Εμένα ας πούμε ο σκύλος μου μου δείχνει καθημερινά ότι με αγαπάει με το να μου γλύφει το πρόσωπο. Κι ας μην είναι έθιμο των ανθρώπων να γλύφουν ο ένας τη μούρη του άλλου! :p

    YΓ. du hast meine seele getoetet τι παρατσούκλι είναι αυτό; με τρομάζει λιγάκι ομολογώ…

    Reply
 2. Ye-Olde (Post author)

  μα εκεί είναι το θέμα.. και η ανάγνωση και η ερμηνεία τους ήταν σωστή, απλά οι πράξεις τους ήταν “πολιτικές”.

  πώς αλλιώς θα έπειθαν το 80%-85% ενός λαού, ότι “έκαναν το σωστό προς χάριν της πατρίδας” ;

  Απλά πιστεύω πως υπήρχε μέχρι το τέλος μια εγωιστική διαπραγμάτευση, ο ένας να φύγει με το κεφάλι ψηλά, ο άλλος να δείξει πως κατάφερε και έρριξε το ΠΑΣΟΚ σε 2 χρόνια. Και τελικά τα βρήκαν.. Όταν όμως μαλλώνουν τα βουβάλια στο βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια..

  Για τις σχέσεις τώρα, πάντα υπάρχουν λάθη. Ακόμα και αν τα λεγόμενα των συν-οδοιπόρων είναι καθαρά και ξάστερα από την αρχή, πάντα περνάνε απο το προσωπικό φίλτρο του άλλου. Κάτι σαν το πρίσμα, που παίρνει λευκό φώς και το αναλύει στα εξ ών συνετέθη.

  Λές εσύ, “δεν μου αρέσουν τα ψέματα” και ο άλλος για διάφορους λογους βρίσκει την κατάλληλη δικαιολογία, όταν το περνάει από το φίλτρο του.

  Ενώ π.χ. το “Δεν μου αρέσουν τα ψέματα” φαίνεται ξεκάθαρο και εννοεί (δεν υποννοεί) ότι “αντέχω την αλήθεια, θέλω την αλήθεια, δεν θέλω κάτι άλλο”, κλπ, μπορεί ο σύν-τροφος σου να αποφασίσει _για σένα_ πως “Δεν το αντέχεις” και με πρόσχημα το να μην σε πληγώσει, να σου λέει ψέματα.

  Και όταν έρθει η στιγμή του χωρισμού, επειδή ακριβώς έχουμε εκλογικεύσει την συμπεριφορά μας απέναντι στον άλλον, μέσα από το δικό μας φίλτρο, για όλα φταίει ο άλλος. Και ξεχνάμε τις τρυφερές στιγμές και τις χαρές που πιθανά να μας έχει δώσει ο άλλος… εκεί είναι το “κρίμα”..

  μεγάλη κουβέντα…

  όσο για το “καυστικό”, αισθάνομαι πολύ μόνος και πολύ κουρασμένος για να μου βγεί χιούμορ… ίσως αφού πάρω και εγώ την “δόση” μου 🙂

  Reply
  1. Lily

   Αν ο άλλος δεν καταλαβαίνει αυτό που του λες έχεις θέμα. Από την άλλη ομολογώ ότι μας δικαιολογώ λίγο (γιατί όλοι μας το κάνουμε αυτό, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο) γιατί ενώ τα πράγματα είναι απλά εμείς οι άνθρωποι, για έναν διεστραμμένο λόγο που ακόμα δεν έχω βρει, κάνουμε τη ζωή μας δυσκολότερη. Ξέρεις, πολλές φορές από την ορμή μας να αγαπήσουμε κάποιον και να κάνουμε τη ζωή του λίγο ωραιότερη πέφτουμε στο σφάλμα να του φτιάξουμε κάτι το πλασματικό για να ζει, όχι ότι θεωρούμε ότι δεν μπορεί να το αντέξει αλλά εμείς θέλουμε να του κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα.

   Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι αντέχουμε πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε. Και το να πεις κάτι ευγενικά χωρίς ωμότητα και σκληρότερα είναι προτιμότερο από το να πεις ψέματα κατά τη δική μου άποψη.
   🙂

   ΥΓ. 1. Όταν κάποιος που αγαπώ αισθάνεται τόσο μόνος και κουρασμένος όσο εσύ, του αγοράζω πολλά και διαφορετικά είδη ζαχαρωτών, παίρνω μια τεράστια κουβέρτα και χουχουλιάζουμε στον καναπέ βλέποντας Τσάρλι Τσάπλιν ή Χοντρό&Λιγνό. 😀
   YΓ. 2. Όλοι μα όλοι χρειαζόμαστε τη δόση μας.

   Reply
 3. du hast meine seele getoetet

  Επισης οταν εξ αρχης ζητας το αυτονοητο. Αφοσιωση και ο αλλος σου την αρνειται και προσπαθει να στην πλασαρει αλλιως. Ο εγωισμος, δεν αφηνει να δει ο ΚΑΘΕΝΑΣ τα λαθη του και την ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΑΥΤΩΝ και ετσι ειναι ευκολο να του ριξει το βαρος των ευθυνων στον αλλον. Εξαλλου, σε μια σχεση ΠΑΝΤΑ Ο ΕΝΑΣ φταιει :p. Οποιος αγαπησε και αγαπα δεν ξεχνα. Και ας ειναι ενα τραγουδι στις 4 η ωρα το πρωι (ειρωνικο ειναι αυτο).

  Reply
 4. du hast meine seele getoetet

  Ετσι, ολοι χρειαζονται την δοση τους : )

  Reply
 5. du hast meine seele getoetet

  Lily εισαι η ιδανικη γυναικα για τον Μιχαλοπουλο:)

  Reply
 6. Lily

  Αυτός όμως είναι ο ιδανικός άντρας για μένα; Ε;

  Η αλήθεια είναι πάντως ότι πάντα απολάμβανα τις συζητήσεις μαζί του.

  Reply
 7. du hast meine seele getoetet

  Λυδια, ναι.. ειναι,. το ξερω οτι ταιριαζετε. εξαλλου.. ειχες το θαρρος να στελνεις μνμ στις 4 η ωρα το πρωι.. – ξερω τι σου λεω. ο Μιχαλοπουλος ειναι για σενα. – οσον αφορα για το παρατσουκλι μου, ρωτα τον να σου πει. αυτια 🙂

  Reply
 8. du hast meine seele getoetet

  μα και εγω απολαμβανα τις συζητησεις μαζι του.. ετσι ξεκινησαν ολα..

  Reply
 9. Ye-Olde (Post author)

  η ιστορία με τα σχόλια σταματάει εδώ…

  Reply
 10. du hast meine seele getoetet

  φαγαμε λογοκρισια Λυδια..

  Reply
 11. du hast meine seele getoetet

  Lily καιρος να χουχουλιασεις με τον Μιχαλοπουλο… θα τον βοηθησεις πραγματικα … 🙂 τα ζαχαρωτα του αρεσουν απο οσο ξερω 🙂

  Reply
 12. du hast meine seele getoetet

  πως φαινεται οτι εχουν συζητηθει καποια πραγματα… στις 4 το πρωι , θα ερθει και η ιδεα να στειλουμε τραγουδι ή κανενα ερωτικο μηνυματακι..

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *