Είναι γενάρης του 2020 και εχω ξαναμπριζωθεί με τον ουρανό. Αγοράζω βιαστικά ένα τηλεσκόπιο 5ιντσο της Meade, αλλά αποφασίζω πως αυτή τη φορά θα το κάνω σωστά.. έτσι αρχίζουν ορισμένα εγκεφαλικά ματσάκια.. π.χ. Αστροπαρατήρηση-Αστροφωτογράφηση 0-1, Πλανητική φωτογράφηση-Deep Sky επίσης 0-1, οποτε αποφασίζω λόγω έλλειψης δίφραγκων να πάρω έναν star tracker, νέα μόδα, νταλαβεράκι που μπαίνει πάνω σε τρίποδα, το ευθυγραμμίζεις με τον πολικό, του δινεις ρεύμα και κινείται. Έτσι μπορείς να στηρίξεις επάνω του μια φωτογραφική μηχανή, ή ένα ελαφρύ τηλεσκόπιο με κάμερα και να αρχίσεις να βγάζεις φωτογραφίες.
Η διαδικασία έχει ως εξής, τραβάς μπόλικες φωτογραφιες το θέμα σου (light frames), τραβάς και μπόλικες με το καπάκι στην κάμερα (black frames), με ίδιες ρυθμίσεις και κάνεις μια διαδικασία που λέγεται stack, όπου προσπαθείς να διατηρήσεις στην τελική φωτογραφία όσο περισσότερο φώς, μειώνοντας τον θόρυβο. Ως γνωστόν όταν ανεβάζουμε ISO, δεν αλλάζει κάτι στη μηχανή μας, απλά ενισχύουμε ΚΑΙ το σήμα ΚΑΙ το θόρυβο. Με τη διαδικασία του stacking, προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το θόρυβο, αυξάνοντας το λόγο SNR (signal to noise ratio).
Να μην τα πολυλογώ, το ψάχνω απο εδώ, το ψάχνω απο εκει, τα διφραγκα λίγα, βρίσκω ένα Star Adventurer Mini, στην Αγγλία, στο Νόριτς, με 220€. Ειναι κομπλέ, με βάσεις, polar alignment scope, βάρη, κλπ. Και μάλιστα, ball head για να μπει η μηχανή. H διαφορά του mini απο το pro, πέρα απο οικονομική είναι και το βάρος που σηκώνουν. Το mini σηκώνει 3 κιλά περίπου, ίσως 4 με τα βαρίδια, ενώ το pro γύρω στα 6. Επίσης, το mini το χειρίζεσαι αποκλειστικά απο το κινητό/τάμπλετ (εχει αππλικέισιο και για android και για ios). Εγώ στην πρώτη προσπάθεια το είχα σε μεγάλο ipad αλλά ηταν άβολο.. Μετά το εγκατέστησα σε ένα ipad mini.
Μούρχεται το πακέτο, ο Αγγλος είχε αφιερώσει ένα 8ωρο στη συσκευασία, μου έφαγε πανω από 40′ να το ανοίξω και πάμε να δούμε τι περιελάμβανε..