Poste restante..


Το κείμενο αυτό ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στις 19.6.2012, ημέρα των γενεθλίων μου. Ήταν μια τελευταία ελπίδα κόντρα στην κοροϊδία…
Η ελπίδα τελικά πέθανε, οπότε επαναπρογραμματίστηκε για να εμφανιστεί την 27η Ιουνίου 2012. Σαν δώρο για το ταξίδι.. κατι για να σκέφτεσαι στο δρόμο..


Poste restante (γαλλικό, σημαίνει το ταχυδρομείο που παραμένει) είναι μια υπηρεσία όπου το ταχυδρομείο κρατά τα γράμματα μέχρι ο παραλήπτης να τα ζητήσει.
Την υπηρεσία Poste restante τη χρησιμοποιούν άνθρωποι χωρίς σταθερή διεύθυνση, αλλά ξέρουν πως ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται κάπου συγκεκριμένα.. Αυτό πρέπει να το ξέρει και ο αποστολέας βέβαια 🙂

Έχει μια γοητεία το όλο θέμα. Γράφεις ένα γράμμα, αποτυπώνεις σκέψεις, το στέλνεις, φτάνει στο ταχυδρομείο και αν δεν ειδοποιήσεις τον παραλήπτη, σε έναν μήνα χάνεται. Πετιέται. Ανακυκλώνεται. Γιατί να μην τον ειδοποιήσεις; Πιθανά γιατί κάτι έχει αλλάξει ανάμεσα σας.. Ή κάτι έχει αλλάξει μέσα σου. Ή περιμένεις να γίνει κάτι. Ότι και να γίνει όμως, το γράμμα είναι εκεί, για 30 μέρες.

Πολλές φορές είναι και τα συναισθήματα μας έτσι. Μπλέκουμε με κάποιον που δεν έχει σταθερή διεύθυνση καρδιάς και το μόνο που έχουμε και μπορούμε να κάνουμε είναι να αποθέτουμε τα συναισθήματα μας σε ένα ταχυδρομείο καρδιών και να τον ειδοποιήσουμε να πάει να τα παραλάβει. Τα πιθανά ενδεχόμενα είναι 3.

  • Πρώτον, κάτι αλλάζει μέσα μας και δεν τον ειδοποιούμε, οπότε τα συναισθήματα μας μένουν ορφανά σε κάποια θυρίδα.
  • Δεύτερον, τον ειδοποιούμε και όντως πηγαίνει, τα παίρνει και διαβάζει το γράμμα της ψυχής μας. Το αποτέλεσμα; Άγνωστο.
  • Τρίτον, τον ειδοποιούμε αλλά δεν πηγαίνει να τα πάρει. Εδώ την ευθύνη την έχει ο άλλος…

Ας μην αμπελοφιλοσοφώ όμως, αν ποτέ θελήσετε να στείλετε κάτι με την διαδικασία του Poste Restande, θα πάρετε στα ΕΛΤΑ, αφού αποφασίσετε που θέλετε να το στείλετε, για να σας πουν τα στοιχεία του αντίστοιχου Poste Restande. Αυτά, τα γράφετε πάνω στο φάκελλο..
Για παράδειγμα, αν ο παραλήπτης μένει/συχνάζει στην Άνω Τούμπα, θα γράψετε έχω απο τον φάκελλο:
Όνομα Επώνυμο
Poste Restande – Ταχυδρομείο Άνω Τούμπας
54301

Κατόπιν πρέπει να τον ειδοποιήσετε και αυτός θα πάει και θα ρωτήσει: “Καλημέρα, είμαι ο Όνομας Επώνυμος, έχει τίποτε στο Poste Restande για μένα;” και ο/η πρόσχαρος/η υπάλληλος θα του δώσει το γραμματάκι σας..

Υπάρχει και ένα βιβλίο, το “Έρωτας, ποστ-ρεστάντ”, του Ρώσου συγγραφέα Βαλέρι Μπριούσοφ. Προτεινόμενο για ταλαντούχους μουσικούς.. 🙂

Κοντολογής, ετσι μπορεί κάποιος να σας αποδείξει, χρειάζεται-δεν χρειάζεται, το ότι από πάντα ήξερε κάτι και εσεις τον περνούσατε για βλάκα. Το μόνον που χρειάζεται είναι να πάτε στο ταχυδρομείο σας και να πείτε το όνομα σας.. Αν θέλετε βέβαια..

Κάποια μου είπε, πως θα ήθελε να είναι ο υπεύθυνος υπάλληλος των ταχυδρομείων, για να κρατάει τα γράμματα που δεν παραδόθηκαν. Πόσες σκέψεις, πόσες αλήθειες, πόσες λέξεις, γραμμένες με το χέρι δεν θα είχε τώρα..

υ.γ. όταν πήγα γυμνάσιο και λύκειο, η Καλαμαριά είχε μόνον ένα. Τότε είμασταν μαθητές του Γυμνασίου/Λυκείου Καλαμαριάς. Όταν χρόνια αργότερα, φτιάχτηκαν και άλλα γυμνάσια/λύκεια, το σχολείο μου ονομάσθηκε 1ο Γυμνάσιο/Λύκειο Καλαμαριάς. Αλλά για να γίνει αυτό, υπήρξε τουλάχιστον ένα 2ο..

4 Comments

  1. Ζέτα

    Χμ..
    Το κείμενο είναι προσωπικό και το περιεχόμενο του εν λόγω γράμματος κανείς δεν θα μάθει τι είναι, εκτός και αν το πάρει ο παραλήπτης.

    Αλλά για να καταλάβω.. Μπορεί κάποιος να μου στείλει σε οποιοδήποτε Poste Restande ? Όχι μόνον στης γειτονιάς μου;

    Σαν παιχνίδι θησαυρού μου φαίνεται.. Ένα γράμμα σε 10 κομμάτια, σε 10 ταχυδρομεία, με σκοπό να τα μαζέψεις όλα 🙂
    Καλημέρα..

    Reply
  2. Ye-Olde (Post author)

    φυσικά και μπορεί να στείλει κάποιος σε οποιοδήποτε poste restande.
    αν μπορούσε να στειλει μόνον στο γειτονικό του παραλήπτη, το “παιχνίδι του θησαυρού” θα ήταν εύκολο..

    Αλλά έτσι, ο παίκτης δεν ξέρει ούτε που τον περιμένει ένα γράμμα, ούτε μέχρι πότε 🙂

    Reply
  3. Μαρία

    Ομολογώ πως έμεινα άφωνη!!!!!
    Αυτή την υπηρεσία του ταχυδρομείου δεν την γνώριζα…..ίσως και να την είχα χρησιμοποιήσει παλιότερα αν κάποιος μου είχε μιλήσει για αυτήν…..αλλά και πάλι…..δεν ξέρω αν θα μπορούσα να αντέξω την αναμονή του ενός μήνα ή το να μη μάθω ποτέ αν τελικά το γράμμα παραδόθηκε…..
    Ένα είναι το μόνο σίγουρο πάντως….πως όλοι μας έχουμε κρύψει μέσα μας κατά καιρούς σκέψεις που δεν τολμήσαμε να πούμε ή ακόμα και να γράψουμε και να τις στείλουμε εκεί που θα θέλαμε…με αποτέλεσμα να τις θάβουμε τελικά σε μια γωνίτσα της ψυχής μας ελπίζοντας ότι θα μείνουν εκεί καλά κρυμμένες….και….οι εφιάλτες συνεχίζονται….

    Reply
  4. Hristina

    Και όταν κάποιος έχει στείλει κάτι κ δεν σε έχει ειδοποιήσει? τί κρίμα 🙁 μακάρι κάπως να ήξερες…
    Λες να έχουμε Poste restante γράμματα και να μην το ξέρουμε ? χμμμ…
    Ωραία αναζήτηση θα ήτανε αυτή.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *