Ο χαμένος τα παίρνει όλα

είδα σήμερα (25.11.2009) ένα τρέιλερ απο ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τον Γιάννη Πετρίδη και αμέσως σκέφτηκα να αποτυπώσω δυό μνήμες που έχω απο αυτόν τον άνθρωπο…

ήταν 1974 ή 1975, δεν καλοθυμάμαι.. πρώτες τάξεις στο γυμνάσιο.. άκουγα ραδιόφωνο, κυρίως πειρατές με αφιερώσεις και 2-3 κασσέτες όλο και όλο και τις εκπομπές των εταιριών στο κρατικό, που παρουσίαζαν τις νέες τους κυκλοφορίες κάθε απόγευμα, φίρδην μίγδην όλα μαζί.. deep purple και sylvie vartan, sex pistols και stars on 45 (abba medley).

είχα ήδη το Burn των purple σε γαλάζια κασσέτα Scotch 90άρα με rafaella carra στην δεύτερη πλευρά..

κάποιος μου σφύριξε για την εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη.. στήθηκα μεσημέρι, και άκουσα έναν σοβαρό κύριο να παρουσιάζει εμπεριστατωμένα ομοειδή τραγουδια, τα περισσότερα άγνωστα για μένα..

άρχισα να σημειώνω ονόματα συγκροτημάτων και τραγουδιών και μιά μέρα αποφάσισα να εξαργυρώσω το χαρτζηλίκι σε νέες κασσέτες.. πήγα στο τοπικό δισκάδικο (Σολφέζ, της Χίας, στην Καλαμαριά) αλλά η Χία με κοίταξε με βλέμμα παράξενο και σήκωσε τους ώμους..

αποφάσισα να κάνω το μεγάλο βήμα.. το 6άρι, που πήγαινε απο Σβώλου (Πρ. Νικολάου τότε), στάση Αριστοτέλους και ψαρωμένη είσοδος στο Blow up.

-Καλησπέρα, θα ήθελα μια κασσέτα της janis joplin ειπα με αγγλικά κούρδου μετανάστη στο Μαλάουι..
-πως την είπατε; με ρώτησε ο πωλητής..

δειλά-δειλά εβγαλα ένα χαρτάκι απο την τσέπη που έγραφε με ελληνικούς χαρακτήρες “τσάνις τσόπλιν”.. τωρα βαζω στοίχημα πως τότε δεν ήξερα ποιό είναι το όνομα και ποιό το επώνυμο..
ο πωλητής μου εξήγησε πως δεν υπήρχε σε “εταιρίας” και θα μου την έγραφαν να περάσω σε 2-3 μέρες…

την έλειωσα… την ακούγαμε σε εκδρομές, σε πάρτυ, παντού…
she took all my heart, not only a piece..

θυμάμαι επίσης πως ο Πετρίδης ήταν αγέλαστος…
μετά απο 8 χρόνια, έβγαλαν ένα χίτ οι Tommy Tutone με τίτλο 8675309… Μιλούσε για την Τζένη.. παρουσιάζοντας το, είπε πως “αν σας άρεσε, μπορείτε να τηλεφωνήσετε, ίσως και να σας απαντήσει η Τζένη…”
ήταν η πρώτη φορά που έκανε χιούμορ on-air, το συζητούσαμε μήνες…
ήταν τελικά άνθρωπος και αυτός…

δεν τον ζηλεύω….
ΤΟΝ ΦΘΟΝΩ, γιατί η διαδρομή του είναι μοναδική… και όσα είδε και άκουσε δεν θα τα δούμε και δεν θα τα ακούσουμε σε 9 ζωές…
επίσης τον ΦΘΟΝΩ για την μετριοπάθεια του…

μπορεί οι ειδήμονες/celebrities/radio περσόνες να τον θεωρούν υπερβολικά σεμνό, μετριοπαθή, κλειστό, ότι δεν εκμεταλλεύτηκε σωστά τη γνώση και τη δύναμη, αλλά..

Το ξες πως είναι κερδισμένος τελικά
όποιος χαμογελάει μπροστά στην καρμανιόλα.

Δεν πειράζει που δε σου ‘ρθε η ζαριά
τζογάρισες στο όνειρο κι είσαι έτοιμος για όλα
Το λέει κι ένα τραγούδι που μας μάθαιναν παλιά …;
Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *