Γυναίκες του Κόσμου

Παράλληλα με την εκπομπή στον Imagine, τα Σάββατα κάνω και 3 ώρες εκπομπή στο Zbutsam Radio, ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο, που το όνομα του τα λέει όλα.. Ζμπούτσαμ.. Εκεί παίζουμε ότι γουστάρουμε και λέμε ότι θέλουμε. Αυτό το Σάββατο λοιπον, αποφάσισα να αφιερώσω μιά ώρα σε γυναικείες φωνές από όλον τον κόσμο. Οι περισσότερες σύγχρονες. Σε μιά ώρα εκπομπή δεν μπορείς να χωρέσεις τίποτε, όπως σε μιά ζωή δεν μπορείς να χωρέσεις την έννοια που λέγεται “Γυναίκα“.

Κάθε μιά διαφορετική, κάθε μιά ενδιαφέρουσα, κάθε μιά γοητευτική. Αν ξεκολλήσεις από τα στερεότυπα (είτε μιλάμε για γυναίκες στη μουσική, είτε για γυναίκες γενικά) πάντα θα υπάρχει κάτι να σε γοητέψει, να συνεπάρει το ενδιαφέρον σου, να σε καθηλώσει. Ούτως ή άλλως η Γυναίκα είναι σαν την Μουσική, είτε σε χαλαρώνει είτε είναι ένεση αδρεναλίνης στην καρδιά, οπότε ο συνδυασμός είναι ακαταμάχητος. Αυτό δεν είναι που αξίζει στη ζωή; Ποιός θάθελε μια ήρεμη, επίπεδη ζωή χωρίς διακυμάνσεις; Από την άλλη, όλοι ζητάμε το “καρδιογράφημα” αλλά δεν το αντέχουμε. Και καταλήγουμε σε μια οικογένεια που θυμίζει Μικρό Σπίτι στο Λειβάδι.
-Μου περνάς το αλάτι;
-Μου περνάς τη σαλάτα;
-Μου περνάς το νερό;

Από την αλά Nina Simone φωνή της Melody Gardot στην ανατέλλουσα Ella Fitzerald που ακούει στο όνομα Μadeleine Peyroux. Από την αφέλεια και χάρη της 19χρονης Κατερινούλας, στο γερασμένο αλλά τιμημένο ντεκολτέ της Βέρας. Από τις “θυμωμένες” ερμηνείες της πολυπάτριδος Sophie Milman στην ώριμη γοητεία της Σαββίνας Γιαννάτου. Από το ευμετάβλητο, ακατέργαστο, αλέγκρο ταμπεραμέντο της Μαρίας, στην καθεστηκυία άποψη “σοβιετικού τύπου” της Πόπης. Όλα διαφορετικά, όλα γοητευτικά. Όλα μαζί, αλλά το καθένα ξεχωριστό.

Γυμνός και χωρίς γυαλιά, ο Άνδρας καλείται να τα διακρίνει, να τα ξεχωρίσει, να τα “ακούσει” όλα. Συνήθως δεν τα καταφέρνει. Ίσως ο αισθητήρας του δεν έχει αρκετό κοντράστ ίσως δεν τον αφήνει η συνείδηση του.
Τελικά όμως μετράει και η προσπάθεια..

Παραδίδω λοιπόν, αυτή τη συλλογή τραγουδιών στα φιλότεχνα αυτιά σας, είναι μια προσωπική άποψη στο θέμα “Γυναίκα”, σαν ένα βιβλίο 68 λεπτών με στίχους, μουσική και ερμηνείες..
Καλή ακρόαση..

Οι κυρίες της συλλογής, παρατίθενται αλφαβητικά:

Κάντε κλίκ εδώ για να κατεβάσετε τη συλλογή.

1 Comment

  1. olga hatzigeorgiou

    Αχχχχ, δυστυχώς δεν ήμουν σπίτι και δεν μπόρεσα να την ακούσω…. οι εκπομπές αυτές του Σαββάτου είναι το κάτι άλλο.
    Καλή συνέχεια
    Όλγα Μεταφράστρια

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.